Komentáře: Anarchokapitalismus, díl první: Vzácné zdroje a systém cen https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-prvni-vzacne-zdroje-a-system-cen/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: Urza https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-prvni-vzacne-zdroje-a-system-cen/#comment-159260700 Thu, 31 Oct 2013 14:53:02 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61030850#comment-159260700 Re: tapetování není cesta… to chce pivko a dobrou hospodu ;o)
Co se týče délky příspěvků, pak se omlouvám, nevěděl jsem, že jste v nevýhodě, o omezeném počtu znaků nic nevím.

]]>
Od: Urza https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-prvni-vzacne-zdroje-a-system-cen/#comment-159260840 Thu, 31 Oct 2013 14:52:31 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61030850#comment-159260840 Re: tapetování není cesta… to chce pivko a dobrou hospodu ;o)
On je ale rozdíl mezi slovy „fungovat“ a „existovat“. Komunismus samozřejmě existoval, ale nepovažuji jej za fungující (či dokonce stabilní) společnost. Vy jste o anarchii prohlásil, že ani neexistovala, což prostě není pravda.
Ale dobrá, přesuneme se do mailu.

]]>
Od: dino https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-prvni-vzacne-zdroje-a-system-cen/#comment-159248590 Thu, 31 Oct 2013 10:49:23 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61030850#comment-159248590 tapetování není cesta… to chce pivko a dobrou hospodu ;o)
Ačkoliv tapetování nemám rád (a opět použiji Vaši „tvrdou logiku“), musím odcitovat část Vašeho příspěvku ze dne 24.10. 10:28 pod úvodním článkem anarchokapitalistického seriálu:

„Anarchokapitalismus je teorií, která vyvrácena není; dokonce jsou známy -a připouštím, že jich je sakra málo- historické anarchistické společnosti, které stabilně fungovaly. Je pravda, že jich je skutečně málo a jsou to spíše výjimky, nicméně komunismus nefungoval nikdy nikde.“ – to je Vaše pasáž, kterou jsem v předchozím příspěvku parafrázoval.

Řekl jste to. Tečka. ;o) Takovouhle argumentací se ale nikam neposuneme. Více máte v mailu. Tam se aspoň zbavíme nerovného postavení, kdy diskutující, na rozdíl od autora, mají limit na počet znaků v příspěvku. Možná by nebylo od věci, kdyby ho měl i autor. ;o)

]]>
Od: Urza https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-prvni-vzacne-zdroje-a-system-cen/#comment-159246780 Thu, 31 Oct 2013 10:08:56 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61030850#comment-159246780 Re: S dovolením použiju Vaše argumentační zbraně
Ehm…. těkžo můžete říci o nějakém historickém období, že má blíže k teorii, než k praxi. Když se to skutečně stalo, byla to prostě praxe.
Nevím, na základě čeho soudíte, že by se Islanďané nenazývali tehdy anarchií; já bych skoro řekl, že ano (byť by to třeba opsali jinými slovy), neboť v jejich ságách lze najít zmínky o tom, že byli hrdí na to, že jim nikdo nevládne a mnozí považovali různé božské uctívání králů v Evropě za zvrácené; takové uvažování je mnedle velmi anarchistické.

A teď k Vaší námitce s komunismem a aplikaci mé logiky; logiku jste aplikoval sice dobře, avšak nepřečetl jste si, na co ji aplikujete a kdo vlastně co tvrdil. A když aplikujete logiku korektně na chybné vstupy, vyjdou Vám chybné výstupy.

Já ale nikdy nikde nenapsal větu typu:
Od dob prvobytně pospolné společnosti historicky neexistuje a neexistovalo komunistické zřízení!
Takovou větu byste mi pochopitelně mohl snadno vyvrátit.
Já však pouze tvrdím, že teorie, na které stojí komunismus, jsou dávno vyvrácené, neboť komunismus staví na Ricardově nákladové teorii hodnoty, která prostě neplatí, což ukázal Karl Menger a nahradil ji subjektivní teorií hodnoty, na což komunismus naprosto vůbec nereaguje; a z toho důvodu funguje prostě špatně. Což ale nijak nevylučuje, že v nějaké minispolečnosti, kde všichni dobrovlně souhlasí, může existovat nějaký fungující kibuc; vyvrací to však možnost, aby komunismus úspěšně fungoval ve velkých měřítkách, případně tam, kde lidé nesouhlasí.

Vy jste naopak napsal větu, že od dob prvobytně pospolné společnosti historicky neexistuje a neexistovalo stabilní zřízení, které by nebylo státem.
Já Vám tuto větu prostě vyvracím tím, že Vám dávám příklad takového zřízení (a doufám, že se shodneme na tom, že stovky let trvání lze považovat za dostatečně stabilní).
Ačkoliv namítáte, že to bylo „jenom“ na Islandu, že to byly „specifické podmínky“ a tak dále, nemá to prostě naprosto žádnou relevanci k mému vyvracení Vašeho tvrzení. Vy jste prostě napsal, že historicky neexistuje a nikdy neexistovalo takové zřízení, já Vám dávám konkrétní příklad jeho existence.
Můžete mi začít sice vysvětlovat, že když to fungovalo tehdy, nijak z toho neplyne, že to bude fungovat teď; a budete mít dokonce pravdu, taková implikace vážně neexistuje. Ale to já nikdy netvrdil a hlavně to nic nemění na tom, že Vaše tvrzení o tom, co historicky neexistuje a nikdy neexistovalo, jsem tím příkladem prostě vyvrátil. Existovalo. Tečka.

Kdybychá já řekl, že historicky nikdy neexistovalo komunistické zřízení, vyvrátil byste mi to také, v tom máte plnou pravdu. Já ale nic takového nikdy neřekl. Vy jste o anarchii totéž řekl.

Dále, když už jsme u té logiky, je třeba si stále uvědomovat, že pouhý fakt, že něco nikdy nikde neexistovalo (což tedy není případ anarchie ani komunismu, ale obecně), není rozhodně důkazem toho, že to fungovat nemůže. Kdyby to tak bylo, nemohlo by fungovat nikdy nic, protože vše muselo někdy fungovat začít.

Z toho pochopitelně vyplývá to, že když něco stabilně a dobře fungovalo pouze v nějakých specifických podmínkách (což je třeba ten komunismus, ale budiž, připusťme, že i anarchie), nijak to sice nedokazuje, že by to mohlo fungovat tady a teď, ale rozhodně to ani nevyvrací!

A já rozhodně nikde netvrdím, že důvodem, proč by v dnešní době mohla fungovat anarchie, je historický fakt, že fungovala někdy na Islandu. Důvody, proč si myslím, že by anarchie mohla fungovat v současnosti píši právě v tomto seriálu. K vyvrácení mých teorií je tedy třeba se zabývat jednotlivými argumenty a tezemi a ty konfrontovat s nějakými protiargumenty. Nestačí pouze prohlášení, že Island byl specifický případ, takže anarchie je nefunkční.

Rozdíl mezi anarchokapitalismem a komunismem je právě především v tom, že když teorii komunismu podrobíte byť i jen na teoretické rovině podrobnému zkoumání, narazíte na vyvratitelné nepravdy, kterými lze tuto teorii prostě pohřbít (a už se tak také stalo, stačí si přečíst díla Mengera, Misese, Hayeka či Rothbarda – jen tedy u Mengera je třeba hodně domýšlet a Hayekovu vyjadřování aby čert rozuměl; ale Mises s Rothbardem to vyvracejí naprosto jasně a srozumitelně a bez sebemenších pochyb).
Teorii anarchokapitalismu se zatím nikomu vyvrátit nepodařilo.

]]>
Od: dino https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-prvni-vzacne-zdroje-a-system-cen/#comment-159242030 Thu, 31 Oct 2013 08:38:43 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61030850#comment-159242030 S dovolením použiju Vaše argumentační zbraně
Nejdříve ale ještě moje vlastní protiargumenty: Pokud berete argumenty 1/ a 2/, potom jste mi prakticky přikývnul na to, že se jedná o laboratorní podmínky, které mají mnohem blíže k teorii, než k praxi – běžnému světu. Nemůžete mi tímto příkladem tedy vyrátit tvrzení, že anarchie je pouhá teorie. Ostatně jsem si jist, že ani sami Islanďané by to své období nenazývali anarchií ;o)

A teď se tedy pokusím aplikovat Vaši tvrdou logiku na měkkou rétoriku, jak jsem sliboval v nadpisu příspěvku. Představte si, že bych byl komunista a takto Vám argumentoval:

Není pravda, že myšlenky komunismu někdo vyvrátil. Důkazem je to, že někde (a připouštím, že izolovaně v místě i čase) komunistické společnosti existovaly (viz. např. příspěvky daniela pod Vaším Úvodem k anarchokapitalismu). Tím Vám jednoznačně vyvracím tvrzení, že komunismus je utopická teorie, která nemůže fungovat nikdy nikde.

Jak byste na to reagoval? Dokázal byste v takové debatě popřít funkčnost komunismu? Těžko. ;o)

]]>
Od: Urza https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-prvni-vzacne-zdroje-a-system-cen/#comment-158915610 Thu, 24 Oct 2013 22:31:58 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61030850#comment-158915610 Re: Anarchokapitalismus, díl první: Vzácné zdroje a systém cen
Budu rád za Vaše diskusní příspěvky a připomínky. Na rozdíl od mnohých ostatních jste schopen diskuse, korektních argumentů, konstruktivní kritiky a konkrétních námitek, nejen obecné emočně podbarvené „nenávisti“. Děkuji, diskuse s Vámi mě baví, ačkoliv máte velmi odlišné názory.

]]>
Od: Urza https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-prvni-vzacne-zdroje-a-system-cen/#comment-158915550 Thu, 24 Oct 2013 22:30:00 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61030850#comment-158915550 Re: Anarchokapitalismus, díl první: Vzácné zdroje a systém cen
Procter&Gamble: A co ostatní konkurence na daném trhu? Dobrá, je jeden subjekt, který vlastní značnou část firem na daném trhu. Ale co ten zbytek? Mezi nimi a Procter&Gamble neprobíhá konkurenční boj? A pokud ano, jak tedy můžete říci, že ceny jsou vyšší, než by vznikly konkrenčním bojem?

Operátoři: No moment, stát způsobil tuto situaci a někteří podnikatelé jí pochopitelně využili. Že je to pak blbé, ale nemůžete ani náhodou svádět na volný trh, protože ten tam reálně stále neexistuje 😮
Spíše jde o to, že to stát dělal zatraceně blbě, teď to dělá trochu méně blbě, výsledek je stále blbý (nepřekvapivě teď méně blbý než dřív), ale nelze z toho vinit trh, protože volný trh tam reálně prostě není.

]]>
Od: Urza https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-prvni-vzacne-zdroje-a-system-cen/#comment-158915330 Thu, 24 Oct 2013 22:25:00 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61030850#comment-158915330 Re: Anarchokapitalismus, díl první: Vzácné zdroje a systém cen
Doporučuji lepší studium historie dané doby a místa, případně knihu „Not So Wild, Wild West“; představy (rozšířené mezi veřejností pravděpodobně zejména díky westernům) o Divokém západě, jsou dost přehnané a nepřesné.
Věděl jste například, že v době kolonizace byl počet vražd na obyvatele na rok nižší než v současné USA? Zdůrazňuji, že je to v přepočtu na obyvatele, nikoliv absolutní (ten tedy samozřejmě taky, ale to není moc překvapivé). A mnoho dalších věcí z té doby a místa je velmi překvapivých.

]]>
Od: Urza https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-prvni-vzacne-zdroje-a-system-cen/#comment-158915080 Thu, 24 Oct 2013 22:19:51 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61030850#comment-158915080 Re: Anarchokapitalismus, díl první: Vzácné zdroje a systém cen
Argumenty 1/ a 2/ beru, argument 3/ mi připadá nesmyslný. To, že nějaké společenské uspořádání přežije i strašlivé podmínky, svědčí o jeho stabilitě, nikoliv o opaku.
Každopádně si znovu přečtěte, v jakém kontextu jsem ten příkad Islandu použil, rozhodně z něj neodvozuji nic pro současnou ČR. Pouze vyvracím tvrzení, že anarchie je teorie, která nemůže nikdy fungovat; minimálně někdy už totiž fungovala. Ano, třeba je to příklad, který fungoval za specifických podmínek, ale i ten vyvrací tvrzení, že je to utopická teorie, která nemůže fungovat nikdy nikde.

]]>
Od: dino https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-prvni-vzacne-zdroje-a-system-cen/#comment-158888710 Thu, 24 Oct 2013 11:57:01 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61030850#comment-158888710 Re: Anarchokapitalismus, díl první: Vzácné zdroje a systém cen
Spojené státy v době kolonizace nemohu brát vážně. Jednak proto, že dokud byl „Západ nekonečný“, není řeči o stabilitě. Napouštím li přehradu, nemohu její vnitřní dynamiku porovnávat s přehradami už napuštěnými. Jsou to naprosto nesouměřitelné situace. Kolonizátoři Ameriky těžili z popření základní premisy ekonomie-neměli omezené zdroje. Proto se mnohdy nemuseli chovat ekonomicky. O ekonomice mohli seriózně začít bádat až ve chvíli, kdy dorazili na konec „nekonečného Západu“.

Navíc se rozhodně nedá mluvit o nepoužívání násilí. Amerika kolonizační doby byla volným trhem násilí. Kdo měl více půdy, dobytka, pušek, otroků, později továren, ten se mohl prohlásit za zákon. Až se Západ naplnil, došlo jim stejně bolestně, jako kdekoliv jinde, že bez jednotného přístupu a monopolizace násilí do rukou státu to dál nepůjde.

Ostatně stejně jako pravděpodobně i Islanďanům v 1942 (obs. Dánska Němci). Mimochodem, jak se tváříte na státní zásah a převzetí banky vládou v době krize 2008? Bylo to zlo.

]]>