Komentáře: Anarchokapitalismus, díl druhý: Proč selhává centrální plánování https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-druhy-proc-selhava-centralni-planovani/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: Urza https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-druhy-proc-selhava-centralni-planovani/#comment-159182360 Tue, 29 Oct 2013 23:08:39 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61056410#comment-159182360 Re: Takže kdokoliv kdo je nemocný
To je sice oblíbený argument etatistů, ale:

1/ Chcete jeho léčbou obhajovat krádež? Neříkám, že jednoznačně ne, ale ani bych neřekl, že jednoznačně ano…. ono je oblíbené to ukazovat jen z jedné strany, ale je třeba vidět i tu druhou.

2/ Je chyba se na to dívat tak, že kdo by v dnešním světě neměl na to si platit pojištění, neměl by na to ani bez státu; většinu našich příjmů si bere stát a platí z toho mimo jiné i to pojištění. Kdyby nebral, lidé by si mohli ze svých příjmů dovolit dvojnásobek (a často i více) statků než teď, mimo jiné i to zdravotní pojištění.

3/ Dále je třeba uvážit, že jsou lidé, kteří se mohou vědomě rozhodnout si zdravotní pojištění neplatit, protože mají jiné priority. Jejich priority mohou být celkem libovolné, každopádně vyšší než to pojištění. Umím si představit, že někdo má své životní cíle, na jejichž splnění potřebuje zdroje a to tak zásadně, že je ochoten kvůli nim i riskovat své zdraví (a investovat ty peníze jinam a pojištění raději neplatit a doufat, že neonemocní). Stát mu tu možnost prostě sebere tím, že mu ty peníze na pojištění vezme násilím a donutí jej to pojištění zaplatit, i když nechce. Otázka zní, proč brát lidem možnost učinit toto rozhodnutí; a zejména zda a jak moc je to morální či nemorální.

4/ Pomoc může být i dobrovolná. Vezměte si třeba Vás osobně. Hrozně Vám vadí, že by takový člověk neměl na léčení; tak to byste mu určitě přispěl, ne? A asi nebudete sám. Takže tímto způsobem si těch pár lidí, kteří by hypoteticky na léčení něměli ani tak (bez daní), neplatili by si ani pojištění, může získat příspěvky od těch, kdo chtějí pomoci.

Další věc je, že soukromé zdravotnictví bude pravděpodobně efektivnější, ergo spotřebuje na stejnou léčbu méně zdrojů, ale o tom více v desátém dílu.

]]>
Od: jenicek https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-druhy-proc-selhava-centralni-planovani/#comment-159172490 Tue, 29 Oct 2013 18:38:56 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61056410#comment-159172490 Pobaví, když mě někdo tituluje „nechápavý“
Co jsem chtěl:
„už vám stačí jen dokázat, že státní úředníci jsou jediní, kdo dokáže předpovědět spotřebu el. energie a posoudit kde ji nejlépe brát. Nebo aspoň, že v tom jsou nejlepší. Tak směle do toho 🙂
Takovými drobnostmi jako jestli ti samí geniální úředníci nevyrobili solární průser (nejen v Česku, ale po celým světě) se radši nezabývejte.“
Co jsem dostal:
„Když necháte energetiku trhu, bude každý vyrábět dokud to přináší zisky, ale vstup do branže je tak drahý, že tam budou jen spekulanti typu solár a větrníků, Jadernou elektrárnu, přehradu soukromník stavět nebude.“

Já tam ten důkaz teda nevidím, asi jsem vskutku nechápavý:-)
Ovšem pobaví, když dotovaní solárníci, jsou podle K.V. asi nějaký produkt volného trhu:-)
Ostatní se nese v analogickém duchu. Ale tu stejně žádný argument nezapustí kořeny…

]]>
Od: Logika jak od Mengeleho https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-druhy-proc-selhava-centralni-planovani/#comment-159169300 Tue, 29 Oct 2013 17:39:31 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61056410#comment-159169300 Takže kdokoliv kdo je nemocný
a nemá peníze na léčbu, nemůže vstoupit na trh, není poptávka, není tedy nutná ani nabídka a je zbytečné se o takovém bavit.
Fakt hustý

]]>
Od: Urza https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-druhy-proc-selhava-centralni-planovani/#comment-159168470 Tue, 29 Oct 2013 17:25:05 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61056410#comment-159168470 Re: Urzo, znovu, přečtěte si definici trhu až do konce
Svobodný trh je všude tam, kde nikdo nikoho nenutí násilím. Koupit jinde a nekoupit vůbec jsou nějaké věci, které jste si Vy přidal do nějaké definice, což je celkem Vaše věc, ale nevysvětlujte mi, co je volný trh, o kterém mluvím já podle svých definic. U mě je svobodný trh tam, kde nikdo není násilím nucen něco kupovat či platit; o takovém trhu mluvím, takový trh popisuji, pro takový trh píši své články. Jestli Vy rozumíte svobodným trhem něco jiného, je sice jen a jen Vaše věc, ale těžko mi můžete vyvracet mé teorie založené na mých definicích tím, že Vy máte definice jiné.

1/ OK, zde je to jednoduché, jsou celkem dvě možnosti:
Služba „autobus na malé vesnice“ je buď něco, za co jsou lidé schopni a ochotni platit, v takovém případě je tam potenciál pro zisk a chopí se toho soukromník; nebo to je něco, co lidé nejsou schopni a ochotni platit (protože preferují jiné věci), pak by se toho žádný soukromník nechytil (byl by ve ztrátě), pak ale taková služba nemá existovat, protože stojí více zdrojů, než kolik lidem přináší užitku.
Toto je věc, kterou většina etatistů nechápe, přesto je naprosto zásadní. Každá služba něco stojí a přináší nějaký užitek. Jestliže se služba sama „nezaplatí“, znamená to, že náklady na její provozování jsou příliš velké v poměru s tím, kolik užitku přináší. Taková služba by poskytována být vůbec neměla.
Lidé na vesnicích by tedy měli možnost buď si pořádit auta, nebo se nějak domluvit a dopravovat se někam k nejbližšímu většímu městu společně, nebo prostě nabídnou soukromníkovi, že mu budou platit za lístky na autobus více peněz, aby se mu vyplatilo tam jezdit. Případně tam nemusí jezdi celý velký autobus, ale třeba jen nějaký mikrobus a podobně. Řešení, které se finančně nevyplatí, prostě a jednoduše spotřebovává více zdrojů, než kolik přináší užitku.

2/ Proč by měl někdo stavět Temelín v této situaci? Kdyby to bylo výhodné, postaví jej. Jestliže jej nepostaví, znamená to, že se to nevyplácí a dostaven by být neměl. Vizte bod 1/, je to stejný princip.

3/ Jasně, dokud do toho bude zasahovat stát, bude to na prd. Pokud by ale stát nezasahoval, rozhodně by si nějak poradili; a kdyby neporadili, asi by tu Prahu opustili, že? Nicméně to se asi těžko stane, protože si poradí.

4/ Vlivem soukromého podnikání? Zrovna tyto oblasti!
Pití metanolu: podívejte se na daň na etanolu a metanolu! Kdyby tam nebyl tento státem vytvořený rozdíl, zdaleka by se tento byznys nevyplatil. Ono je to takové oblíbené, že stát nějakým naprosto nesmyslným zdaněním vytvoří příležitost pro podvodníky, aby pak mohli socialisté nadávat na to, že „trh to nezvládl“.
Konina a sůl z polských silnic: Jak moc je jen dotované zemědělství? Ze všech stran a všude je dotované tolik, že už to prakticky není vůbec tržní obor, ty ceny jsou neuvěřitelně deformované.
Nemůžete nadávat na trh tam, kde stát napřed ukrutně zdeformuje podmínky; pak trh logicky reaguje na tyto státní zásahy a není to vůbec hezké.

Co je to trh, jsem si s dovolením nastudoval. Používám slovo trh v takové souvislosti, v jaké jej používali například ekonomičtí velikáni Eugen von Böhm-Bawerk, Carl Menger, Ludwig von Mises, Friedrich August von Hayek, Murray Newton Rothbard, Norman Stephan Kinsella, Hans-Hermann Hoppe či Walter Edward Block; definuji trh tak, jak jej definují ve svých dílech oni.
Vy používáte nějakou definici trhu, kterou jste tu pouze jednou vykřikl a předpokládáte, že je to ta jediná správná. Mimochodem, můžete mi říci, kde jste si tu definici nastudoval Vy?
Neříkám, že je to špatná definice, definice nemůže být sama o sobě špatná, je to prostě jen o tom, jak používáme některá slova. Já slovo trh s dovolením používám tak, jak jej definují výše zmínění ekonomové. Chcete-li mi něco vyvracet, těžko můžete přijít s definicí vlastní a tu pak napasovat do mých tvrzení, kde jsem slovo trh používal tak, jak jsem již výše uvedl.
Dále nechápu, proč si zase nemůžete odpustit útoky; k čemu je to dobré? Chceme diskutovat, nebo se urážet?

]]>
Od: K.V https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-druhy-proc-selhava-centralni-planovani/#comment-159160150 Tue, 29 Oct 2013 14:27:37 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61056410#comment-159160150 Urzo, znovu, přečtěte si definici trhu až do konce
Svobodný Trh je tam, kde zákazník může koupit i jinde nebo NEKOUPIT VŮBEC a nevadí mu to. Nikde jinde není svobodný, a tedy nikde jinde nelze aplikovat stejné požadavky. lZE MÍT PSEUDOTRH
.
1/Amo, mluvím o autobusech na vesnici, které tam jezdí jen řízením státu, soukromníky musí stát zadotovat, jinak by se vykašlali
2/ Už se těším až někdo postaví Temelín na své náklady, bez příslibu pevných výkupních cen od státu ( bez toho by nebyly ani ty soláry)
3/ Už se těším jak obyvatelé Prahy opustí město kvůli drahé vodě, nebo si postaví soukromou vodárnu z vltavy (bez povolení státu tu vodu čerpat)
4/ Vám nestačí jak vlivem soukromého podnikání pijeme metanol, žereme koninu a sůl z polských silnic. Vám nestačí dnešní počet bezdomovců. Chcete více?
.
Závěrem- trh a konkurence zajisté fungují a jsou blahodárné, to popsalo mnoho vědců včetně Marxe. bohužel nejste schopen si nastudovat CO JE TO TRH , kdy a jak to může fungovat. Fanatické vykřikování frází napáchá vždy víc škody než užitku

]]>
Od: Urza https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-druhy-proc-selhava-centralni-planovani/#comment-159157840 Tue, 29 Oct 2013 13:46:52 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61056410#comment-159157840 Re: Jeníčku a urzo, takže polopatě pro nechápavé
1/ Doprava: Jen abych mohl reagovat k věci, mluvíte o státních autobusech a vlacích, které jezdí do těch vesnic? Nebo co přesně máte na mysli? Nebojte, odpovím Vám, jen chci mít jasno, že mluvíme o tomtéž. Jde Vám tedy například o autobusy ČSAD, které jezdí do každé vesničky se stovkou obyvatel?

2/ Toto tvrzení nemáte opět podepřené vůbec ničím, je to pouze Váš osobní dohad. Ano, vstup do odvětví je drahý, ale například výstavba umělých ostrovů je mnohem dražší, přesto to soukromníci dělají, protože očekávají zisk v nějakém šíleně dlouhodobém horizontu. Když mohou stavět ostrovy, proč by nestavěli i elektrárny?

3/ To není pravda. Vyšroubuje-li vlastník toho potrubí ceny do nebes, mohou nastat dvě možnosti: buď někdo postaví jiné potrubí (ignorujíce Váš axiom, že k městu vede jen jedno potrubí), nebo někdo najde způsob, jak brát (a filtrovat) levně vodu v malém rovnou z řeky, která tím městem typicky teče…. a i kdyby se toto nestalo, moc vysoké ceny vody budou pro lidi v tom městě likvidační, takže se začnou přesouvat jinam, kde jsou ty ceny přijatelné, čímž začne dodavatel ztrácet zákazníky (ale k tomu patrně vůbec nedojde, protože konkurence může existovat i zde).
Navíc Vy si to celé představujete tak nějak jako většina socialistů, tedy že když nebude státu, to potrubí začne vlastnit nějaký nenažraný kapitalista, který všechny sedře z kůže…. to potrubí vedoucí k sídlišti mohou například spoluvlastnit majitelé těch bytů.

4/ Někteří sociálně slabí bydlet pravděpodobně nebudou, ale to nebydlí ani teď. Jinak že se majiteli „nevyplatí“ dělat levné bydlení, je poměrně nesmyslné tvrzení. Je to něco jako když na počátku devadesátých let někteří politici a ekonomové (!!) tvrdili, že musíme mít centrálně plánovaný prodej potravin, protože jinak všichni zavřou krámky s potravinami a postaví místo nich butiky, protože to je ziskovější. Není tomu tak. Vše je o poptávce a nabídce. Poptávka po levném bydlení bude generovat nabídku levného bydlení (pochopitelně méně kvalitního než drahého, takže s menšími náklady).

]]>
Od: K.V https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-druhy-proc-selhava-centralni-planovani/#comment-159157090 Tue, 29 Oct 2013 13:33:55 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61056410#comment-159157090 Jeníčku a urzo, takže polopatě pro nechápavé
Nedělám si iluze o úředníkovi.
Ale jsou věci kde to bez STÁTU A PLÁNOVÁNÍ NEJDE.
– kDYŽ NECHÁTE DOPRAVU TRHU, soukromníci se pobijí o tahy PrahaBrno, Ostrava, ale na vesnici nepojede nikdo, dokud nezasáhne stát, který řekne že tu dopravu musí mít, nařídí kde a kolik a bude ji i dotovat.
-Když necháte energetiku trhu, bude každý vyrábět dokud to přináší zisky, ale vstup do branže je tak drahý, že tam budou jen spekulanti typu solár a větrníků, Jadernou elektrárnu, přehradu soukromník stavět nebude.
-Když necháte pitnou vodu trhu, na vesnici si každý vykope studnu, ale k městu a sídlišti vede jen jedno potrubí, vodu mít musíte, takže vznikne monopol který bude šroubovat závratné ceny. Bez státního dozoru neřešitelné.
Čekat že obranu státu zabezpečí soukromník je naivní.
Dokonce i v bydlení lze pustit soukromníky hodně, ale sociálně slabí nebudou bydlet, protože se majiteli nevyplatí mít tam socku která musí bydlet levně.- jedna místnost bez vody cigánům s dávkami za 20000-realita.

]]>
Od: jenicek https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-druhy-proc-selhava-centralni-planovani/#comment-159152610 Tue, 29 Oct 2013 11:52:41 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61056410#comment-159152610 K.V. nic neřeklo, třeba se dočkám tady.
už vám stačí jen dokázat, že státní úředníci jsou jediní, kdo dokáže předpovědět spotřebu el. energie a posoudit kde ji nejlépe brát. Nebo aspoň, že v tom jsou nejlepší. Tak směle do toho 🙂
Takovými drobnostmi jako jestli ti samí geniální úředníci nevyrobili solární průser (nejen v Česku, ale po celým světě) se radši nezabývejte. Nehodí se vám to do krámu.
Analogicky pro vodu, školství, nenocnice…

]]>
Od: Urza https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-druhy-proc-selhava-centralni-planovani/#comment-159147480 Tue, 29 Oct 2013 10:21:37 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61056410#comment-159147480 Re: Ta chyba je v tom, že jste nevysvětlil nic
Ano, Vy říkáte, že tam trh není a nemůže být, já říkám, že tam není, ale může být.
Vy své tvrzení zakládáte na tom, že tam nemůže být trh, protože je třeba to plánovat (plus na osobních urážkách, které nebudu počítat).
Já tvrdím, že plánovat to samozřejmě třeba je, ale není důvod, proč to musí plánovat úředník a nutit k tomu někoho násilím, když to může plánovat podnikatel dobrovolně. Na to jste mi neřekl prostě ještě nic (a nikdo jiný také ne).
Dalším silným argumentem, který mohu předložit na podporu svého tvrzení, je fakt, že některá z těch odvětví, o kterých říkáte, že tržně fungovat prostě nemohou, už v minulosti tržně fungovaly, což Vaše tvrzení prostě vyvrací a chcete-li si na něčem podobném trvat, musíte zformulovat nějakou slabší verzi svého prohlášení, protože tato prostě není pravdivá.

]]>
Od: Igor https://blog.respekt.cz/urza/anarchokapitalismus-dil-druhy-proc-selhava-centralni-planovani/#comment-159147190 Tue, 29 Oct 2013 10:12:45 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=61056410#comment-159147190 Ta chyba je v tom, že jste nevysvětlil nic
Vyslechnete cizí argumenty a pokračujete dál, bez odpovědi, bez rozmyslu, jako kolovrátek.
Alespoň si své texty přečtěte sám po sobě:
“ S energií, zdrav. zabezp. pitnou vodou…….čistý trh tam není, ale kdyby byl, fungovalo by to lépe“ ???????
O tom tu celou dobu mluvíme, že tam čistý trh NENÍ A NEMŮŽE BÝT, a tedy nemůžete ten systém budovat jako by tam trh byl.
Pračka není auto F1, ale kdyby byla, vyhrála by závody F1– to je vaše „logika“???

]]>